Forside > Vores analyser og kurser >  Restaurationsbranchen
Bestil analysen Indholdsfortegnelse Hovedkonklusioner
Analysen af Restaurationsbranchen 
Onsdag den 29. november 2017 udkommer Analysen af Danmarks 345 største restaurationsvirksomheder.
Den omfattende analyse fylder godt 150 sider med bilag og koster 3600,- DKK + moms. Den kan bestilles ved at sende en mail til ole@danskbrancheanalyse.dk.


Skal du først overbevises, kan du læse mere om analysen nedenfor

Analysen tager udgangspunkt i restauratørernes regnskaber, der er offentliggjort frem til 30. oktober 2017. De fleste af regnskaberne dækker kalenderåret 2016. Vi medtager alle virksomheder med enten en bruttofortjeneste eller personaleomkostninger på over 5 mio DKK. Men det er langt mere end blot en opremsning af tal for restauratørerne. 
De oplysninger, der ikke fremgår af regnskaberne hos visse af virksomhederne, som for eksempel omsætning, dækningsbidrag, antal ansatte eller ejerforhold, laver vi kvalificerede estimater på. Når samme restauratør ejere flere restauranter lægger vi tal sammen til overskuelige koncernregnskaber, uanset om restauratøren selv har gjort det. I det samlede billede og blandt de tusindvis af restauranter som findes i Danmark, mener vi, at vores analyse af de 345 største (med tilsammen 1.866 serveringssteder) dækker godt 40% af hele branchens volumen. Det skal bemærkes, at restaurationsbranchen er yderst fragmenteret, og per dags dato består af over 16.456 virksomheder, hvoraf de 9.774 havde mindst én ansat i 2016 eller 2017. De 345 største restauratører omsatte for 17,721 milliarder DKK og havde iøvrigt 19.671 ansatte. Udover de generelle regnskabsoplysninger og nøgletal for hver enkelt restaurationsvirksomhed laver vi også en række snit på, hvordan det går for virksomhederne alt efter restaurationstype, geografisk beliggenhed, størrelse, mand eller kvinde i direktionen, ejertype og antal ejere. Vi har delt restaurationsbranchen op i følgende typer:

Restauranter (166)
Caféer/barer (74)
Fastfood (41)
Barer & Natklubber (19)
Kantineoperatører (15)
Catering (30)

Vi kan selvfølgelig heller ikke lade være med at se på økonomien hos Michelin-restauranterne (som er
ganske lille i det store billede af branchen), ligesom vi også ser specielt på McDonald's og deres
franchisetagere, der fyldervæsentligt mere i branchen end man skulle tro - både i toplinje og bundlinje. Vi ser specifikt på bøfhusebryghuse og sushi-restauranter, og mange andre tværsnit.

I det samlede billede kan vi allerede nu afsløre, at 2016 har været et godt år for restauratørerne.
I skrivende stund har de 345 største virksomheder i branchen tjent 561 mio DKK efter skat, og deres omsætning er vokset med 8,5% i forhold til 2015. De 345 restaurationsselskaber har skabt 1.087 nye arbejdspladser i branchen. Det var de pæne ting.
På den bekymrende side , ser vi stadig kaskader af konkurser i restaurationsbranchen, og hele 6 af de 309 selskaber, der indgik i sidste års analyse, er blandt de ramte. Og selvom der har været vækst i både omsætning og indtjening, så er nøgletal per medarbejder ikke blevet pænere, og i sammenligning med de andre erhverv vi analyserer, ligger restauratørernes stadig ringest til i 2016, både når vi måler på lønniveau (GNS LØN) og når vi måler på overskud per ansat (RES/ANS).

Analysen har en lang række top-20-lister over de største overskud, største vækst, største lønniveau, største overskud per ansat osv, ligesom vi også kigger på de værste præstationer i form af tilsvarende underskud, salgsnedture, ringeste lønniveau og så videre. Vi mener, at der er stor læring, både af de bedste i branchen men også af at prøve at forstå årsagen til de største tab og nedture i branchen.

Analysen ser ikke kun på branchens resultater, men også på branchens aktiver og passiver. Vi ser på, hvem der har de største igangværende arbejder, største debitormasse, samlet under noget vi kalder den længste Ventetid, ligesom vi ser på, hvem der har den største rentebærende gæld, og hvem der måske har svært ved at servicere denne. Vi ser på hvem der har en svag egenkapital, også sammenholdt med regnskabernes øvrige poster. Vi bruger også tid på at gennemgå branchens konkurser. I vores konkursafsnit viser vi de 55 største konkurser i 2017, ligesom vi prøver at udpege, hvem vi mener, der er reelle konkursryttere, og endelig bruger vi et afsnit på også at vise de 48 virksomheder i analysen, som efter vores vurdering har en form for konkurstrussel i sig.


Vi følger pengene til dørs, så vi får styr på restaurationsbranchens millionærer. Sidste år fik vi kortlagt 326 millionformuer, og vi ser også på branchens rigeste restauratører og ser på hvordan de har skabt sig deres formuer. Vi viser hver enkelt millionærs bogførte formue (ud fra ejernes holdingselskaber) og viser, hvem der ejer andele i hvilke selskaber.
Vi ser også på branchens virksomhedshandler for at finde ud af, hvad en restaurationsvirksomhed handles til, og hvad der skal til for netop at skabe en restaurationsvirksomhed med en høj salgsværdi. Vi er endnu ikke færdige med dette arbejde, men forventer at kunne kortlægge omkring 25 virksomhedshandler, som er foretaget i løbet af 2016.

Hvem har glæde af analysen?
Analysen omsætter svært talmateriale til forståelig tekst og overskuelige grafik. Som restauratør kan du på kort tid få overblik over branchen - og din egen position inden for den.

For restauratørerne selv er analysen er et godt redskab for din virksomhed til at benchmarke egne resultater i forhold til branchen, eller til de nærmeste konkurrenter. Du kan se, ud fra resultaterne, hvem der er værd at inspireres af, og hvem det bestemt ikke er. Du kan måle på vækst - eller mangel på samme, på din omsætning, lønniveau eller overskud per medarbejder, eller nogle af de andre tusindvis af tal, som analysen er spækket med.

Er du leverandør til branchen, kan analysen bruges til i særdeleshed at sikre, at du får leveret til alle de relevante større restaurationsvirksomheder, og at du får talt med samtlige relevante kunder. Du får også et stærkt grundlag til at vurdere, hvorvidt du synes selskabet er kreditværdigt.

Er du investorrevisor eller bank er analysen efter vores vurdering også yderst relevant til at se dine partnere i restaurationsbranchen fra en anden synsvinkel.

Er du blevet overbevist?

Prisen er kun 3600,- DKK + moms. Vi håber på din bestilling

Med venlig hilsen


Ole Egholm


Dansk Brancheanalyse Aps er stiftet og ejet af Ole Egholm, der er cand. merc. og MBA, og tidligere har været rejsebureaudirektør (1992-2006). Ole Egholm udgav sin første brancheanalyse om rejsebureaubranchen i år 2000. I 2005 stiftede han Dansk Brancheanalyse og har siden 2006 haft udgivelse af brancheanalyser som sin hovedbeskæftigelse. Formålet med Dansk Brancheanalyse er at kaste lys over økonomien i brancher, der ikke normalt udsættes for al for stor analytisk bevågenhed. En øget indsigt i en branches økonomi hjælper forhåbentligt aktørerne  i branchen og omverdenen til en bedre forståelse af erhvervet, hvilket på sigt bør kunne medvirke til en bedre indtjening i branchen og dermed et bedre skattegrundlag for samfundet. Dansk Brancheanalyse Aps er ikke afhængig af særlige aktørers eller branchers interesse, ej heller af annoncørers, og finansieres alene af læserne. I 2016/2017 har Dansk Brancheanalyse udgivet analyser af arkitektbranchen, restaurationsbranchen, revisionsbranchen, rejsebureaubranchen, reklamebranchen, bilforhandlerbranchen og hotelbranchen. Analysen af restaurationsbranchen er nyeste skud på stammen og udkommer for tredje gang 29. november 2017.

Dansk Brancheanalyse Aps  |  Augustvej 60  |  2860 Søborg  |  Tel: +45 20956085  |  ole@pose.dk  |  CVR 29150176