Forside > Vores analyser og kurser >  Restaurationsbranchen
Bestil analysen Indholdsfortegnelse Hovedkonklusioner
Analysen af Restaurationsbranchen 
Onsdag den 6. februar 2017 udkom Analysen af Danmarks 309 største restaurationsvirksomheder.
Den omfattende analyse fylder godt 150 sider med bilag og koster 3600,- DKK + moms. Den kan bestilles ved at sende en mail til ole@danskbrancheanalyse.dk.


Skal du først overbevises, kan du læse mere om analysen nedenfor

Analysen tager udgangspunkt i restauratørernes regnskaber, der er offentliggjort frem til 4. januar 2017. Vi medtager alle virksomheder med en bruttofortjeneste på over 5 mio DKK. Men det er langt mere end blot en opremsning af tal for restauratørerne. 
De oplysninger, der ikke fremgår af regnskaberne hos visse af virksomhederne, som for eksempel omsætning, dækningsbidrag, antal ansatte eller ejerforhold, laver vi kvalificerede estimater på. Når samme restauratør ejere flere restauranter lægger vi tal sammen til overskuelige koncernregnskaber, uanset om restauratøren selv har gjort det. I det samlede billede og blandt de tusindvis af restauranter som findes i Danmark, mener vi, at vores analyse af de 309 største (med tilsammen 1.556 serveringssteder) dækker godt 38% af hele branchens volumen. Det skalbemærkes, at restaurationsbranchen består af over 16.000 virksomheder, hvoraf de 7.203 har ansatte. De 309 største restauratører omsatte for 15,928 milliarder DKK. Udover de generelle regnskabsoplysninger og nøgletal for hver enkelt restaurationsvirksomhed laver vi også en række snit på, hvordan det går for virksomhederne alt efter restaurationstype, geografisk beliggenhed, størrelse, mand eller kvinde i direktionen, ejertype og antal ejere. Vi har delt restaurationsbranchen op i følgende typer:

Restauranter (147)
Caféer/barer (73)
Fastfood (36)
Barer & Natklubber (14)
Kantineoperatører (14)
Catering (25)

Vi kan selvfølgelig heller ikke lade være med at se på økonomien hos Michelin-restauranterne (som er
ganske lille i det store billede af branchen), ligesom vi også ser specielt på McDonald's og deres
franchisetagere, der fyldervæsentligt mere i branchen end man skulle tro - både i toplinje og bundlinje. Vi ser specifikt på bøfhusebryghuse og sushi-restauranter, og mange andre tværsnit.

I det samlede billede kan vi allerede nu afsløre, at 2015 har været et fantastisk år for restauratørerne.
I skrivende stund har de 309 største virksomheder i branchen tjent 540 mio DKK, en fremgang på 126 mio DKK siden året før,
og formentligt branchens største overskud nogensinde. Vi ser også, at 79,3% af selskaberne i analysen havde 
overskud i 2015, en andel der er udtryk for, at branchen er tæt på at være kernesund. Vores tal siger også, at branchen har haft en imponerende vækst i omsætningen i 2015/2016 på hele 7,8%, og at de 309 restaurationsselskaber har skabt 1.172 nye arbejdspladser i branchen. Vi kalder analysen - lidt beskedent - resultaterne for 2015, da de fleste af regnskaberne dækker dette kalenderår.

Vi følger pengene til dørs, så vi får styr på restaurationsbranchens millionærer. Vi har i dentificeret i alt 
526 ejere af de 309 restaurationsselskaber, og herfra har vi konstateret 326 millionformuer. Det mest imponerende er, at danske restauratører, der tilsammen har en formue på 4,450 milliarder DKK, har øget denne formue med 29,4% i 2015, op fra 24,5% i 2014. Begge vækstrater mindes vi ikke at have set mage i andre erhverv heller. Se alle millionærerne og deres formuer i analysen, der alle er skabt på at drive restaurationsvirksomhed. Og på at sælge restaurationsvirksomhed.
Vi har også afdækket handelspriserne på i alt 14 virksomhedshandler i branchen, og disse handler præsenterer vi sammen med de 14 virksomhedshandler vi fandt i sidste års analyse. 6 af disse handler har været i over 100-million-kroners-klassen, og har givet danske restauratører indtægter herfra på tilsammen 1,1 milliarder DKK. Kom ikke at tro længere, at restaurationsbusiness kun er for sjov. Se multiplerne på branchens virksomhedshandler og så en lille beskrivelse med vurdering af nøgletal for hver enkelt af de 14 handler.


Analysen har en lang række top-20-lister over de største overskud, største vækst, største lønniveau, største
overskud per ansat osv, ligesom vi også kigger på de værste præstationer i form af tilsvarende underskud,
salgsnedture, ringeste lønniveau og så videre. Vi mener, at der er stor læring, både af de bedste i branchen,
men også af at prøve at forstå årsagen til de største tab og nedture i branchen.

Analysen ser ikke kun på branchens resultater, men også på branchens aktiver og passiver.
Vi ser på, hvem der har de største igangværende arbejder, største debitormasse, samlet under noget vi
kalder den længste Ventetid, ligesom vi ser på, hvem der har den største rentebærende gæld, og hvem der
måske har svært ved at servicere denne. Vi ser på hvem der har en svag egenkapital, også sammenholdt
med regnskabernes øvrige poster. Vi bruger også tid på at gennemgå branchens konkurser, som vi har
identificeret - og navngivet - i alt 59 af i 2016. I den forbindelse konstaterer vi, at det primært er balndt de små restaurationsvirksomheder, der ikke er store nok til at indgå i vores restaurationsanalyse, der går konkurs. Der har kun været én konkurs blandt de 272 restaurationsvirksomheder, der indgik i vores analyse sidste år, og det svarer til en konkursrate, der ligger langt under hvad vi ser i vores andre analyser. Restaurationsbranchen er dog unik i den forstand, at branchen har en enorm lang "hale" af virksomheder, der hver især er ganske små. Her er konkursraten mere bekymrende, vi har endda tilladt os at lave en liste over restaurationsbranchens konkursryttere, som er mennesker med mindst 6 konkurser i bagagen, der også er gået konkurs med en restaurationsvirksomhed i 2016. Vi tillader os også at lave en liste over de virksomheder i analysen, som vi betragter som konkurstruede.

Hvem har glæde af analysen?
Analysen omsætter svært talmateriale til forståelig tekst og overskuelige grafik. Som restauratør kan du på
kort tid få overblik over branchen - og din egen position inden for den.

For restauratørerne selv er analysen er et godt redskab for din virksomhed til at benchmarke egne
resultater i forhold til branchen, eller til de nærmeste konkurrenter. Du kan se, ud fra resultaterne, hvem
der er værd at inspireres af, og hvem det bestemt ikke er. Du kan måle på vækst - eller mangel på samme,
på din omsætning, lønniveau eller overskud per medarbejder, eller nogle af de andre tusindvis af tal, som
analysen er spækket med.

Er du leverandør til branchen, kan analysen bruges til i særdeleshed at sikre, at du får leveret til alle
de relevante større restaurationsvirksomheder, og at du får talt med samtlige relevante kunder.
Du får også et stærkt grundlag til at vurdere, hvorvidt du synes selskabet er kreditværdigt.

Er du investorrevisor eller bank er analysen efter vores vurdering også yderst relevant til at se
dine partnere i restaurationsbranchen fra en anden synsvinkel.

Er du blevet overbevist?

Prisen er kun 3600,- DKK + moms.
Vi håber på din bestilling

Med venlig hilsen


Ole Egholm


Dansk Brancheanalyse Aps er stiftet og ejet af Ole Egholm, der er cand. merc. og MBA, og tidligere har været rejsebureaudirektør (1992-2006). Ole Egholm udgav sin første brancheanalyse om rejsebureaubranchen i år 2000. I 2005 stiftede han Dansk Brancheanalyse og har siden 2006 haft udgivelse af brancheanalyser som sin hovedbeskæftigelse. Formålet med Dansk Brancheanalyse er at kaste lys over økonomien i brancher, der ikke normalt udsættes for al for stor analytisk bevågenhed. En øget indsigt i en branches økonomi hjælper forhåbentligt aktørerne  i branchen og omverdenen til en bedre forståelse af erhvervet, hvilket på sigt bør kunne medvirke til en bedre indtjening i branchen og dermed et bedre skattegrundlag for samfundet. Dansk Brancheanalyse Aps er ikke afhængig af særlige aktørers eller branchers interesse, ej heller af annoncørers, og finansieres alene af læserne. I 2015/2016 har Dansk Brancheanalyse udgivet analyser af arkitektbranchen, ingeniørbranchen, revisionsbranchen, rejsebureaubranchen, restaurationsbranchen, bureaubranchen, bilforhandlerbranchen og hotelbranchen. Analysen af restaurationsbranchen er nyeste skud på stammen og udkommer for anden gang 6. februar 2017.

Dansk Brancheanalyse Aps  |  Augustvej 60  |  2860 Søborg  |  Tel: +45 20956085  |  ole@pose.dk  |  CVR 29150176